Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ενδέχεται να παρουσιαστεί προσωρινή επιβράδυνση στην απόδοση του συστήματος, λόγω αυξημένου φόρτου από την αναδρομική έκδοση DOI. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Please note that the system may respond more slowly than usual due to increased load from the retrospective issuance of DOIs. Thank you for your understanding.
 

Η άσκηση της ψυχιατροδικαστικής και η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη στην Ελλάδα

Μικρογραφία εικόνας

Ημερομηνία έκδοσης

2010

Τίτλος Εφημερίδας

Περιοδικό ISSN

Τίτλος τόμου

Εκδότης

Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Περίληψη

Η Δικαστική Ψυχιατρική ή Ψυχιατροδικαστική, υποδηλώνει την ειδικότητα που ασχολείται με ζητήματα ατόμων με ψυχικά προβλήματα, τα οποία εμπλέκονται στη δικαιοδοσία των αρχών του δικαίου. Στην Ελλάδα ορίζεται ως νομική προϋπόθεση η εξέταση της ψυχικής υγείας στη δίκη ενός υπόπτου που θεωρείται ψυχικά άρρωστος ή διαταραγμένος. Ο κύριος στόχος της ψυχιατροδικαστικής αξιολόγησης είναι να αξιολογηθεί η ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου που κατηγορείται για ένα έγκλημα. Η απάντηση εάν ο συγκεκριμένος δράστης είναι ικανός ή ανίκανος για καταλογισμό παραμένει κυριαρχικά στο δικαστήριο. Ο ψυχίατρος-πραγματογνώμονας εκφράζεται στο πλαίσιο της ποινικής δίκης ως βοηθός του δικαστή. Η κύρια αποστολή του έγκειται στη συνδρομή του δικαστηρίου για τη λήψη της απόφασης, εάν το συγκεκριμένο άτομο – ως ικανό για καταλογισμό – θα πρέπει να τιμωρηθεί ή όχι και ενδεχομένως σε περίπτωση επιβολής ποινικής κύρωσης, στο ποια θα πρέπει να είναι η προσήκουσα. Η εργασία ευελπιστεί να καταδείξει την αναγκαιότητα ανάπτυξης κοινής γλώσσας ανάμεσα στους λειτουργούς Ψυχικής Υγείας και στο Δικαστικό Σώμα, ώστε μέσα απ’ την ανάπτυξη κοινών κριτηρίων να βοηθήσουν στην ορθότερη αντιμετώπιση των ψυχικά διαταραγμένων παραβατών. Οι προκλήσεις για την Ψυχιατροδικαστική αφορούν τρία διαφορετικά αλλά αλληλοϋποστηριζόμενα πεδία. Την αναγνώριση του ρόλου της Ψυχιατροδικαστικής, την εκπαίδευση στην Ψυχιατροδικαστική και την παροχή υπηρεσιών ικανοποιητικής ποιότητας. Άμεσους στόχους πρέπει να αποτελούν η δημιουργία Ινστιτούτου Δικαστικής Ψυχιατρικής, οι κατάλληλες διατμηματικές μεταπτυχιακές σπουδές καθώς και η οργανωμένη έρευνα.

Περιγραφή

Διπλωματική εργασία - Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Κοινωνιολογίας, ΠΜΣ “Η Σύγχρονη Εγκληματικότητα και η Αντιμετώπισή της”, [2010;]
Βιβλιογραφία: σ. 113-128

Λέξεις-κλειδιά

Παραπομπή

Άδεια Creative Commons

Εκτός εάν σημειώνεται διαφορετικά, η άδεια αυτού του αντικειμένου περιγράφεται ως Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Παραπομπή ως

Παναγιωτοπούλου, Μ. (2010). Η άσκηση της ψυχιατροδικαστικής και η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη στην Ελλάδα. Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. https://pandemos.panteion.gr/handle/123456789/15044
Προσοχή! Οι παραπομπές μπορεί να μην είναι πλήρως ακριβείς